Smart Girls Blog

Smart Girls Blog

Snöskred i alperna

Kategori: Fordons

sommardäck

Det har varit ovanlig många snöskred i alperna denna vinter. Jag hade personligen en vän som gick bort i en lavin i år. Så det är möjligt att jag har lagt märket till det mer denna vinter. Men jag hade också via Facebook en annan vän som kände någon som gick bort i Kanada i år. Båda var snowboard åkare. Sedan har vi olyckan med Michael Schumacher som har hamnat i koma. Att en av världen bästa formel 1 förare som har vunnit och 7 mästerskap och tävlat i formal 1 under 18 år. Och formel 1 klassificeras som klart farligare än skidåkning och trots det så råkar han ut för sin allvarligaste olycka i skidbacken. 2013 så var det redan dubbelt så många svenskar som dog av laviner i Sverige samt i alperna, antalet var då 7 och var för vintern 2012/2013. En månad från jul och framåt så dog 24 personer av laviner i alperna. Snittet i världen är 150 personer, så 24 i alperna på en månad är definitivt högt och över medel. När en lavin slår till och någon begravs så har räddarna cirka 30 minuter att hitta någon, för att de ska ha en chans att överleva, efter 30 minuter minskar sannolikheten drastiskt.

Till sin hjälp så ha de hundar som är duktiga på att hitta de som har begravts av snön. De stora snöfallen och de stora temperaturskiftningarna har gjort att det nu är fler laviner. Och flera personer drabbas då det har blivit mer populärt att åka offpist än tidigare. Snowboard åkare strävar efter orörd snö, där man kan surfa fram, och när det inte är pistat, så är det högre risk att en lavin utlöses. Risken är störst 24 timmar efter ett att det har snöat mer än 20 cm, så det är värt att tänka på. Lavinerna utlöses av vikten av personerna på snön som inte riktigt har lagt sig, så kraften att dras nedåt är större än friktionen som får snön att ligga kvar på sin plats. De utlöses aldrig av ljud som många tidigare har trott. Det är lite som friktionen mellan vinterdäck på snö jämfört med sommardäck på snö. När snön har packats så är det som att köra med vinterdäck på snö och när det är nyfallet är det som att köra med sommardäck på snö, det bara glider.

Om du vill köpa Nokian däck gå till vår återsäljare: http://vianor.se/bilservice/

Gäst Inlägg: Internet Marketing Specialist med lång erfarenhet av ledande strategiska, webbaserade marknadsföring. Djupgående, praktisk kunskap om alla komponenter äventyra webb marknadsföring och utveckling.

Fernande Dvorak+